BiHub

naše VIJESTI

image_50421761

ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA BIHUB NA TEMU “RAZVOJ ŽENSKOG PODUZETNIŠTVA U SREDNJOBOSANSKOM KANTONU” U TRAVNIKU

Kulturno izobraževalno društvo PiNA u partnerstvu sa Centrom za edukaciju mladih Travnik, JU “Agencija Jajce” za kulturno-povjesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca, Narodnim sveučilištem Livno i Tehnološkim parkom Linnovate predstavljaju finale projekta BiHUB – konferenciju na temu „Razvoj ženskog preduzetništva u Srednjobosanskom kantonu“ u prostorijama Centra za edukaciju mladih u Travniku.

Prisustvovali su start up poduzetnici, svi partneri programa, te lokalni i kantonalni stakeholderi zainteresirani za poboljšanje poduzetničkog statusa žena u Srednjobosanskom kantonu. Događaj su pratili i lokalni mediji. Manifestaciju su otvorili domaćin Adis Arnautović, direktor Centra za edukaciju mladih Travnik, i Mirna Buić, vođa projekta BiHUB i predstavnica organizacije PiNA.

Prvi dio je bio razgovor o cijelom projektu BiHUB i o tome šta se promijenilo od njegovog početka. Rezultati su bili vrlo vidljivi, a promijenili su putanju i narativ o ženskom preduzetništvu u lokalnoj zajednici. Prisutni su također podijelili svoje lične i vrlo dirljive priče o iskustvima u poslovnom svijetu. Njihove priče su bile toliko slične i osjećaj je bio uzdižući za sve prisutne. Svi okupljeni imali su iste ciljeve i vizije o tome kuda bi žensko preduzetništvo moglo ići u budućnosti. Na događaju su podijeljeni savjeti, data je podrška i formirana je zajednica. Neke od ideja bile su savjetodavni portali, više razmjene iskustava, bolja socijalna podrška i promocija. Jedna velika stvar koja je istaknuta je pomoć i za mame preduzetnice. Često mogu biti diskriminisane kada je u pitanju porodiljsko odsustvo, a to je veliki problem sa kojim se mogu suočiti.

Drugi dio je bio prikaz nekih primjera uspješnog poslovanja. Amela Iskrić Hadžić predstavila je svoj biznis Vista Design. Nudi usluge dizajna interijera, arhitekture i produkt dizajna. Ona je podijelila svoju inspirativnu priču koja je dirnula sve prisutne. Sljedeći primjer dobre prakse bile su Sumeja Hadžijunuzović i Alma Grahić koje su govorile o Sumenko sapunima i podelile svoja iskustva, koja su ih dovele do uspeha. Vidjeti uspješan posao u vlasništvu žena je vrlo korisno i inspirativno za druge koji pokušavaju učiniti isto.

Posljednji dio događaja bio je Ideatlon za srednjoškolce u Travniku. Pred njima je bio izazov pronalaženja najboljih načina za podršku ženama u biznisu. Bile su podijeljeni u grupe i imali su dva sata da smisle svoje ideje i zatim ih predstave. Potom su djevojke bacile na posao. Bilo je 5 grupa: Goal Diggers, Mlade preduzetnice, Ostvari san, Maslačak i KŠC. Svaka grupa je tako dobro iskoristila svoje vrijeme i sve su imale sjajne ideje i prijedloge o datom zadatku. Grupa Goal Diggers je na kraju dobila najviše glasova i odnijela prvu nagradu, dok je drugoplasirana grupa bila KŠC. Za svoj trud  koji su uložile u čitavu radionicu dobile su divne nagrade. Tako se završio cijeli događaj. Učenice su dali nevjerovatna rješenja i ideje. Cijela poenta događaja je da omogući ostavrenje bar nekih od ideja u budućnosti. Stoga će imati manje izazova kao žene koje bi zakoračale u svijet poduzetništva.

OSTANIMO U KONTAKTU!

Ako imate pitanje ili ideju za saradnju, kontaktirajte nas. Rado ćemo odgovoriti na vaša pitanja i detaljno predstaviti naše usluge.