BiHub

naše VIJESTI

IMG_20211012_101906_016

TOMISLAV IVIĆ: “LAKŠI PUT U POSLU NE ZNAČI I BOLJI REZULTAT.”

Tomislav Ivić dolazi iz grada Kupresa u Bosni i Hercegovini. Nismo imali priliku da se osobno upoznamo, ali smo rado razgovarali s njim preko interneta o njegovom životu i pokretanju vlastitog posla. Pčelarstvom se počeo baviti 2018. godine, samo iz hobija. Ovo je godina kada je dobio svoju prvu košnicu. 2020. godine, kada je izbila pandemija, ostao je bez posla svadbenog pjevača i harmonikaša i to ga je ohrabrilo da svoj hobi promijeni u nešto više. Zbog pandemije nije znao koliko će to trajati i što će se dogoditi, pa je želio uzeti stvari u svoje ruke i pokrenuti vlastiti posao. U posljednje dvije godine, otkako je krenuo novim putem, posvetio se što boljem razvoju svojeg biznisa pod nazivom OPG Beele.

Dolazi iz planinskog područja s netaknutom prirodom i zato je ekološki aspekt vrlo važan za njega i njegov posao. Proizvodnja proizvoda vrhunskog kvaliteta koji bi mogli biti od koristi i ljudskom zdravlju je njegov glavni prioritet. Ističe da su najveći izazov u poslovanju same pčele. “One su velika zagonetka i uvijek pokušavaju zaštititi ono što je njihovo“, kaže on.

Odziv javnosti na njegov novi poslovni poduhvat bio je nevjerojatan. Za njegove proizvode zainteresirani su i mnogi mlađi ljudi. Kako kaže, to je „posljedica našeg modernog pristupa društvenim mrežama i manjeg, ali inovativnog pakiranja. Akcenat je na turističkim suvenirima i poklonima. Proizvodi također imaju višenamjensku funkciju. Možemo ih kupiti kao suvenir i kao proizvode koje možemo koristiti.

Jako se raduje budućnosti poduzeća i svemu što će donijeti. Sav njegov trud se polako ali sigurno isplaćuje. Njegovi planovi za budućnost su još veći rast kompanije, a sljedeći korak će mu biti proizvodnja košnica. “To je samo prirodan nastavak cijelog procesa.

Tomislav Ivić je svoju ideju uspio realizirati. Zasluge za to pripisuje svom strpljenju, radnoj etici i ljubavi prema prirodi. Svima koji imaju iste ambicije preporučuje da probaju sami. „Ovo je nešto od čega ćete imati velike koristi, a one su veće od rizika. Lakši put ne znači i bolji rezultat. Mnoge kompanije su uspješno poslovale i tokom pandemije”, dodao je. Tomislav kaže da svaki problem može biti i prilika, a kako vidimo, takav pogled na svijet i posao se ponekad zaista isplate.

Članak je nastao u okviru projekta BIHUB, kojeg financira Ministarstvo vanjskih poslova Republike Slovenije, kroz Program međunarodne razvojne saradnje Slovenije.

OSTANIMO U KONTAKTU!

Ako imate pitanje ili ideju za saradnju, kontaktirajte nas. Rado ćemo odgovoriti na vaša pitanja i detaljno predstaviti naše usluge.