BiHub

naše VIJESTI

viber_image_2022-08-30_10-48-03-317

Samed Glamočić: „Rizik uvijek možemo gledati kao neku vrstu izazova, koji možemo savladati i uspješno se okušati u tome.“

Samed Glamočić dolazi iz Jajca u Bosni i Hercegovini. Imali smo priliku da razgovaramo s njim online o pokretanju njegovog posla i njegovom cjelokupnom iskustvu o tom iskustvu. Po struci je kvalifikovani fizioterapeut i specijaliziran je za terapiju vakuumom/cuppingom. Od 2019. godine ušao je u svijet preduzetništva i ima svoju ordinaciju, ali radi i na terenu. Radi sa svim uzrastima od djece do starijih osoba.

Sam njegov poziv je vrlo motivirajući i iznova je to njegov glavni cilj u poslu. Tako je inspirativno vraćati vjeru i snagu ljudima koji su imali neku vrstu iskušenja fizičke prirode. Pomagati im i podržavati ih u daljem napredovanju jedan je od najboljih dijelova posla, tvrdi on. Najveći izazov je sam početak i vođenje poslovanja. On također ističe neke od administrativnih prepreka na koje je naišao. Bili su jako zbunjujući, ali ga nisu spriječili u cilju koji je imao i želio postići. Nakon nekog vremena sve je sjelo na svoje mjesto i poduzeće je počelo raditi sjajano.

Nakon otvaranja biznisa, javnost je reagovala veoma pozitivno. Imao je podršku općine i ministarstva. Posebno je imao podršku i podporu samih građana, koji su bili presretni cijelom idejom. Prvi je u gradu Jajcu počeo privatno pružati usluge fizioterapije, što je samo po sebi velika prednost. Za uspeh u oblasti njegovog poslovanja potrebani su stalan rad, trud i kontinuirana edukacija. Vjera u sebe, u ono što radi i cilj da uvijek pruži najbolju i najkvalitetniju uslugu nešto su čega se on drži i misli da je najvažnije. Pokretanje biznisa može biti veoma rizično, ali on uvek na to gleda iz drugog ugla. „Rizik uvijek možemo gledati kao neku vrstu izazova, koji možemo savladati i uspješno se okušati u sebi“, kaže Samed. Jedino što ga može izbaciti iz zone komfora je trend odlaska mladih iz zemlje. Pruža uslužnu djelatnost i ljudi su njeno glavno tržište, bez kojeg posao ne može napredovati.

Uprkos svemu, njegov posao odlično napreduje i veoma je zadovoljan svojom odlukom da se okuša u preduzetništvu. Njegov savjet ostalima koji planiraju pokrenuti vlastiti posao je da prije svega iskreno vole ono što žele da rade i da to zaista žele. Prije nego što krenu sa bilo čim trebalo bi istražiti i tržište i da li je to nešto što je potrebno lokalnoj zajednici, ima li konkurencije? Uz vjeru u sebe i ulaganje mnogo truda, uspjeh će neminovno doći. “Uvijek treba da pokušavamo ono što želimo, jer ako nikada ne pokušamo, nećemo ni znati da li je moglo biti uspješno“, kaže on. U budućnosti planira proširiti poslovanje i asortimana usluga, koje nudi, opremanje i uvođenje nove opreme u poslovanje i proširivanje same lokacije. Planira da zaposli radnike i otvori mini polikliniku za pružanje wellness usluga, fizioterapije i rehabilitacije. Širok spektar usluga od najosnovnijih do onih zahtjevnijih. To je njegova vizija koju se nada da će ostvariti u budućnosti.

Članak je nastao u okviru projekta BIHUB (www.bihhub.org), kojeg financira Ministarstvo vanjskih poslova Republike Slovenije, kroz Program međunarodne razvojne saradnje Slovenije.

OSTANIMO U KONTAKTU!

Ako imate pitanje ili ideju za saradnju, kontaktirajte nas. Rado ćemo odgovoriti na vaša pitanja i detaljno predstaviti naše usluge.