BiHub

naše VIJESTI

cowomen-ZKHksse8tUU-unsplash

POZIV NA KONFERENCIJU: RAZVOJ ŽENSKOG PREDUZETNIŠTVA U SREDNJOBOSANSKOM KANTONU

Kulturno izobraževalno društvo PiNA (Slovenija), zajedno sa partnerima Centrom za obrazovanje mladih Travnik, JU „Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca”, Narodnim sveučilištem Livno i Tehnološkim parkom Linnovate, poziva Vas na završnu konferenciju projekta BIHUB, koja nosi naziv „Razvoj ženskog preduzetništva u Srednjobosanskom kantonu“.

Projekt BiHUB (www.bihhub.org) doprinosi rješavanju problema ekonomske nejednakosti žena pomicanjem ženskog i društveno odgovornog preduzetništva te osiguravanjem uključenosti žena u procese donošenja odluka. 

Žene čine samo 35% radne snage u BiH, u poređenju sa muškarcima (60%), što ukazuje na visok nivo rodne neravnopravnosti i slabo učešće na tržištu rada. Iako je preduzetništvo prepoznato kao sredstvo za poboljšanje socijalnog i ekonomskog položaja žena, prema posljednjim podacima ILO-a, samo 20,4% svih samozaposlenih u BiH čine žene.

Žensko preduzetništvo stoga predstavlja priliku za otvaranje novih radnih mjesta, a time i priliku za bolju socijalnu uključenost i dobrobit žena i cijele zajednice.

Konferencija je namijenjena svim lokalnim i kantonalnim stakeholderima, preduzetnicima i ženama, kao i svima onima koji se bave razvojem i podrškom preduzetništvu (posebno ženskog preduzetništva) i zapošljavanju, ili ih jednostavno zanima ova tema. Dio konferencije namijenjen je i mladima.

Konferencija je podijeljena u tri dijela. U prvom dijelu, zajedno sa stakeholderima, osvrnut ćete se na unapređenje ženskog preduzetništva i upoznati se sa rezultatima projekta BiHUB. U drugom dijelu upoznat ćete se sa inspirativnim praksama preduzetnika i razvoju preduzetništva. U trećem dijelu konferencije za mlade, posebno srednjoškolce, bit će organiziran ideatlon na kojem ćemo tražiti ideje i rješenja za razvoj ženskog preduzetništva.

Pridružite nam se u četvrtak, 29. septembra 2022. godine, od 10:00 do 16:00 sati u CEM Travnik (Bosanska 131, Travnik) i razmišljajte o razvoju ženskog preduzetništva sa nama!

Ljubazno vas molimo da potvrdite svoje sudjelovanje na web obrascu do 28. septembra 2022. godine. 

Možete se prijaviti za prva dva dijela konferencije ili odabrati dio koji vas zanima.

U slučaju pitanja stojimo Vam na raspolaganju na e-mail adresi info@cem.ba ili mirna.buic@pina.si

PROGRAM:

1. DIO
10:00 – 10:10     Uvodni pozdrav 

10:10 – 10:25     Prezentacija rezultata projekta projekta BiHUB

10:25 – 11:10     Diskusija sa stakeholderima o mjerama za poboljšanje ženskog preduzetništva 

11:10 – 11:30     Prezentacija rada u manjim grupama i zaključak


2. DIO

11:30 – 12:30      Prezentacija dobrih praksi:

  • Sumenko Soaps, Sumeja Hadžijunuzović i Alma Grahić (Travnik, BiH)
  • DeweSoft, Akrobati (Trbovlje, Slovenija)


3. DIO – Ideation za srednjoškolce 

13:15 – 13:30     Prezentacija izazova

13:30 – 15:30     Rad srednjoškolaca u grupama 

15:30 – 16:00     Prezentacija rada u grupama i zaključak

OSTANIMO U KONTAKTU!

Ako imate pitanje ili ideju za saradnju, kontaktirajte nas. Rado ćemo odgovoriti na vaša pitanja i detaljno predstaviti naše usluge.