BiHub

naše VIJESTI

DSC_0946

Miro Galić: „Na putu do Europskog prvenstva u Kupresu“

Biciklizam kao sport je u posljednjih nekoliko godina u porastu u Bosni i Hercegovini, kao rezultat povećane svijesti o zdravom životu, ali i ljubavi prema tom sportu od strane njenih građana. Jedan od njih je i Miro Galić. Nakon trideset godina života i rada u Njemačkoj, ali i nakon dvije godine razmišljanja, odluči se vratiti u svoj rodni kraj, Kupres, i tamo realizira svoju ideju o sportu zvanom Enduro. Prema njegovim riječima, ovaj sport je jako popularan u Njemačkoj, i rodila se želja da se prenese u BiH, zbog pogodnosti terena. San mu se ostvario 2019. godine.

Najveći izazov u tome je bila birokracija i kome se točno obratiti. Međutim, na tom putu je upoznao razne ljude koji su bili željni da pomognu i podrže ovu neobičnu ideju. Također, zaljubljenost u ovaj sport nije mogla zaustaviti nikakva prepreka. Nakon trideset godina rada u fabrici, želio je da se bavi nečim što zapravo voli, i da ima nešto svoje, među svojima.

Reakcija javnosti je na početku bila pomiješana. Neki su sumnjali jer je napustio stabilan posao na mjestu na kojem je radio dugi niz godina. Ali, „bez rizika nema ni dobiti.“ To su kasnije uvidjeli i drugi, nakon čega je dobio podršku gradonačelnika i organizacije PiNA. Lijepe reakcije je dobio najviše od ljudi koji su već upoznati sa tematikom i sportom, od biciklista. Za ljude koji se ne bave biciklizmom, čak ni rekreativno, je ovo nešto potpuno novo, s kojim do sada se nisu imali prilike susresti. Na tome se još uvijek radi.

Za uspjeh u bilo kom poslu je „najbitniji rad i trud, voljeti ono što radiš i uvijek imati ideju u koju vjeruješ.“ Krajnji cilj ovog poduhvata je organizirati trku svjetskog ili makar europskog prvenstva u Kupresu, na čemu mora još puno raditi. Korona je imala veliki utjecaj na realizaciju svega, prvenstveno na turizam, ali se nada da će cijela priča tek da zaživi. Nada se još razvijenijem turizmu u Bosni i Hercegovini, što će i njemu pomoći u realizaciji sna o europskom prvenstvu. Na kraju krajeva, sklon je riziku, jer da nije, „ne bi se vozio biciklom nizbrdo.“

Članak je nastao u okviru projekta BIHUB (www.bihhub.org), kojeg financira Ministarstvo vanjskih poslova Republike Slovenije, kroz Program međunarodne razvojne saradnje Slovenije.

OSTANIMO U KONTAKTU!

Ako imate pitanje ili ideju za saradnju, kontaktirajte nas. Rado ćemo odgovoriti na vaša pitanja i detaljno predstaviti naše usluge.