BiHub

naše VIJESTI

DS5_7043

Mirela Džinić: „O svojim kreativnim idejama razmišljam 24 sata dnevno. Svaki put kada završim ideju, automatski počinjem da razmišljam o novoj.”

Mirela Džinić je dizajnerka iz Travnika u Bosni i Hercegovini. Imali smo jako lijep razgovor s njom putem Zoom-a i podijelila je s nama svoju inspirativnu priču o pokretanju vlastitog posla.

Kaže da je cijeli život kreativna u duši, ali je 13 godina radila u banci. Pored redovnog posla, dizajnirala je i imala nekoliko klijenata na internetu. Bez obzira na sve, uvijek je morala da ima kreativan odušak. U jednom trenutku banka u kojoj je radila zatvorila se je, što je shvatila kao znak da treba da napusti ovo polje posla i slijedi svoju strast i srce. Ona kaže: „Posao je bio stresan i nisam mogla da podnesem činjenicu da ću ovako provesti ostatak života.“ Ubrzo nakon što je izgubila posao, našla je novi posao u dizajnu. Dvije godine je radila u tvornici tekstilnog dizajna, gdje je stekla mnoge dizajnerske ekspertize. Iako je napredovala u poslu, odlučila je da da otkaz i da realizuje svoje ideje.

Svoju kompaniju je zvanično osnovala 2018. godine. Fokusirala se na izradu kvalitetnog proizvoda za djecu. Riječ je o pulover košulji za djevojčice i dječake, namijenjenoj kupovini na poklon. Mirela kaže: „Ovo nije velika produkcija. Svjesni smo da je tekstil jedan od najvećih zagađivača planeta.” Proces kreativnog rada fascinira i motivira Mirelu. Rekla je: „Razmišljam o svojim kreativnim idejama 24 sata dnevno. Svaki put kada završim ideju, automatski počinjem da razmišljam o novoj. Proces od ideje do gotovog proizvoda za mene je nešto najuzbudljivije.

Kao žena koja pokreće poslovni proces, nije dobila ništa osim pohvala. Ona smatra da je era žena u poduzetništvu tek počela. Žene se moraju osjećati osnaženim da ostvare svoje ideje. Ženske sposobnosti i snagu treba prepoznati u poslovnom svijetu.

U budućnosti želi nastaviti sa radom i napredovati. Nada se da će formirati tim od 4-5 članova. Želi ih dobro platiti i pokazati da svako treba da bude dobro plaćen za svoj rad i trud.

Mirelina poruka svima koji žele da pokrenu biznis je: „Moramo da razmislimo šta nas čini srećnim. Odatle možemo saznati šta nas zanima i to pretvoriti to u karijeru. Moramo se usuditi da rizikujemo. Čak i ako ne uspjemo, neka to bude lekcija.

Članak je nastao u okviru projekta BIHUB (www.bihhub.org), kojeg financira Ministarstvo vanjskih poslova Republike Slovenije, kroz Program međunarodne razvojne saradnje Slovenije.

OSTANIMO U KONTAKTU!

Ako imate pitanje ili ideju za saradnju, kontaktirajte nas. Rado ćemo odgovoriti na vaša pitanja i detaljno predstaviti naše usluge.