BiHub

naše VIJESTI

_D3S4403[34670]

Josipa Miketa: „Uspjeh znači uživati u onome što radiš. “

Josipa Miketa dolazi iz Jajca u Bosni i Hercegovini. Vlasnica je dvije kompanije koje nam je predstavila preko Zooma. Počela je sa dekoracijom, a kasnije otvorila suvenirnicu. Cijela priča je počela kada su njenoj prijateljici zatrebale pozivnice za vjenčanje. Josipa ih je napravila i odatle se sve nastavilo prirodnim tokom. Počela je ukrašavati svadbe i sve vrste proslava. 2016. godine je pokrenula posao na društvenim mrežama, odnosno na Facebooku, a godinu dana kasnije otvorila je radnju u centru gradu pod nazivom Decor Studio. Tada je posao ozbiljno počeo. Godinama kasnije, odlučila je da otvori suvenirnicu jer je smatrala da je njenom rodnom gradu potrebna. Voli da putuje i traži savršene suvenire za svoje najmilije. Tako se rodila ideja koja je postala stvarnost.

Pronašla je sebe u ukrašavanju i kako da nečiji poseban dan bude još ljepši i nezaboravniji. To je nešto što je motiviše u radu. Zadovoljne mušterije, prijatelji i porodica je takođe motivišu. „Svaki početak je težak“, kaže ona, a ovo je bio jedan od najvećih izazova pokretanja posla. Svaki dan donosi nove prepreke, ali na kraju se sve isplati. Svaki novi projekat je potpuno druga priča koja treba da zaživi, ​​a ona voli izazov u svemu tome.

Ulazak u poslovni svijet može biti teži za ženu“, kaže ona. Ljudi često mogu dati neke negativne komentare i pretpostaviti različite stvari. Ako ste fokusirani samo na rad kao žena, to može biti osnova za kritiku i osudu. To bi automatski značilo da vam osnivanje porodice nije važno. Ovo su neki od uobičajenih komentara s kojima se žene suočavaju kada uđu u poslovni svijet, tvrdi ona. Jospia je prva otvorila ovakav posao u svom gradu, što je bila velika prednost. Informacije su se brzo širile. Veoma je zahvalna svima koji su joj na početku ukazali poverenje. Morali su vjerovati da će ona uspjeti sve to ostvariti. Nije bilo prethodnog rada za prikaz. Na sreću, sve je dobro prošlo i klijenti su bili zadovoljni njenim radom. Takvi zadovoljni klijenti uvijek daju preporuku drugima, što je najbolja vrsta reklame.

Najvažnije kvalitete za uspjeh u poslu su snažna volja i posvećenost. “Uspjeh je uživanje u onome što radiš“, kaže ona. Ako se osjećate nemotivirano za obavljanje posla, možda to nije pravi posao za vas. Želja da nastavite sa karijerom iz snova će vas pokretati i motivisati. Ovo je njen savjet ljudima koji ulaze u poslovni svijet. Takođe, rizikovanje i ignorisanje negativnih komentara. U budućnosti, ona vidi nebo kao svoju granicu. Nada se da će svoj posao proširiti što je više moguće i da će uvijek napredovati.

Članak je nastao u okviru projekta BIHUB (www.bihhub.org), kojeg financira Ministarstvo vanjskih poslova Republike Slovenije, kroz Program međunarodne razvojne saradnje Slovenije.

OSTANIMO U KONTAKTU!

Ako imate pitanje ili ideju za saradnju, kontaktirajte nas. Rado ćemo odgovoriti na vaša pitanja i detaljno predstaviti naše usluge.