BiHub

naše VIJESTI

20220510_081037

Božo Perić: “Ključ uspješnog poslovanja je stvaranje odličnog okruženja u kojem se svi osjećaju poštovano i cijenjeno.”

Božo Perić je programer iz Livna u Bosni i Hercegovini. Razgovarali smo s njim putem Zoom-a o njegovom putu i osnivanju kompanije.

Više od 15 godina je profesor programiranja u srednjoj školi. Kaže da sa svim učenicima uvijek ima posebnu konekciju. On zna dosta toga o njima i oni su ga inspirirali da pokrene svoju kompaniju. Želio je ponuditi im mogućnost da i nakon završetka školovanja nastave raditi s njim. Većina njegovih studenata nakon završetka studija se seli iz svog rodnog grada i traže posao u oblasti programiranja. Božo im želi pružiti priliku da ostanu i rade posao u kojem uživaju u Livnu. On je također obiteljski čovjek koji ima petoro djece, koji su također mnogo doprinijeli njegovoj odluci. Kaže: „Želim im dati priliku koju nisam imao dok sam odrastao. Oni uvijek mogu izabrati šta god žele, ali lijepo je imati tu sigurnu opciju.”

Njegov prvi korak bilo je otvaranje nevladine organizacije HO-RUK koja će učenike osnovnih škola inspirirati da se upišu u Srednju stručnu školu “Silvio Strahimir Kranjčević” u kojoj je radio. Odatle se rodila ideja o pokretanju vlastite kompanije. 2020. godine registrirao je firmu Stack d.o.o. i započeo svoj poslovni put.

Kao svoj najveći izazov opisuje stvaranje ugodne atmosfere za sve zaposlene. „Stvaranje sjajnog okruženja u kojem se svi osjećaju poštovano i cijenjeno je ključ uspješnog poslovanja“, kaže on. Svi sudionici moraju se poistovjetiti s ciljevima kompanije i osjećati se kao dio nje. Tako se postiže napredak.

Prema njegovim riječima, ključ uspjeha je hrabrost. Ako se posvetimo određenom cilju i vjerujemo u njega, velika je vjerojatnost da će se on i ostvariti. Postoji mnogo uspješnih IT kompanija. Objašnjava: „Ono što je jedna osoba uradila može se replicirati tako da drugi mogu to isto uraditi.“ Čak iako stvari ne idu po planu, iskustva i vještine stečene na tom putu su vrlo važne i vrijedne.

Cilj za budućnost je dalji rast. U idealnom slučaju, njegova kompanija bi ponudila posao za 10 novih ljudi svake godine. Neki savjet za sve koji razmišljaju o nečem sličnom je da to jednostavno urade i čvrsto vjeruju u svoju viziju. “Niko nas ne može spasiti, jer je većina stvari u našim rukama. Ništa se neće dogoditi ako ne učinimo prvi korak.”

Članak je nastao u okviru projekta BIHUB (www.bihhub.org), kojeg financira Ministarstvo vanjskih poslova Republike Slovenije, kroz Program međunarodne razvojne saradnje Slovenije.

OSTANIMO U KONTAKTU!

Ako imate pitanje ili ideju za saradnju, kontaktirajte nas. Rado ćemo odgovoriti na vaša pitanja i detaljno predstaviti naše usluge.